To, že mám opravdu ráda polévky, jste už určitě zjistili z mých předchozích receptů na poctivou bramboračku, pikantní thajskou polévku, nebo dýňovou s kořenovou zeleninou. Tato polévka z pečených rajčat je můj nejnovější objev. A uvařila jsem ji vlastně náhodou.
Bylo krásné slunečné odpoledne, prostě sunshine day jak má být 😉 A na talíři se povalovalo šest přezrálých rajčat, která přímo volala po záchraně. Jelikož k tomu všemu ještě ráda pěstuji (a hlavně konzumuji 🙂 ) bylinky, padl můj zrak na košatou bazalku. Česnek u mě doma také nemůže chybět – takže hurá, základní ingredience bychom měli.
Takže, co všechno vlastně budeme na rajčatovou polévku potřebovat:
6 zralých rajčat větší velikosti
6 lístků bazalky + 1-2 lístky na ozdobu každé porce
6 stroužků česneku (kdo to rád ostré, může přidat)
0,5 litru zeleninového vývaru
olivový olej na zakápnutí (já miluji Terra Creta . Lepší jsem nepoznala a chutná opravdu jako domácí od mé tety, která na Krétě žije)
kousek parmezánu, Grany Padano nebo Gran Moravie
Rajčata jsem rozkrájela na čtvrtiny a stroužky česneku na půlky. Zakápla jsem je trochou olivového oleje.
Společně jsem je dala péct do remosky na stupeň 5. Kdo bude péct v pekáčku v troubě, tipovala bych to na 180 – 200 °C. Pečeme, dokud nebudou rajčata měkká. Mezitím si připravíme 0,5 litru zeleninového vývaru (ale můžete použít prakticky jakýkoli dle vlastní chuti).
Upečená rajčata i s česnekem přendáme do vývaru a tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka. Kdo má rád polévky opravdu husté, použije buď více rajčat, nebo méně vývaru. Následně přidáme 6 lístků bazalky a ještě promixujeme. Cílem ovšem je, aby z bazalky zůstaly v polévce drobné kousky.
Polévku servírujeme ozdobenou zbylými lístky bazalky a hoblinkami sýra. Pokud jste měli rajčata opravdu sladká a vyzrálá, můžete přidat i trochu krémového balsamica. Ideální přílohou je italský chléb focaccia.
Musím říci, že takhle polévka z pečených rajčat v sobě snoubí spoustu krásných chutí a vůní a je výbornou večeří obzvláště v ony krásné slunečné podvečery.