Bramboračka s houbami

Dnes bych se s vámi ráda podělila o jeden rodinný recept. Je jím poctivá bramboračka s houbami, která voní po česneku a majoránce. Nečekejte takovou tu krémovou, rozmixovanou variantu, na kterou jste nejspíš zvyklí z restaurace, či školní jídelny. Jedná se o hutnou polévku s velkými kousky zeleniny, abyste si užili její různorodou texturu.

Na přípravu zhruba 4 porcí si připravíme

1 mrkve

1 petržel

2 stroužky česneku

hrst sušených hub

4 brambory

1 čajovou lžičku majoránky

máslo

hladkou mouku

1,5 litru horké vody (uvařené ve varné konvici) a kostku bujónu (nemusí být)

nebo 1,5 litru vývaru

Mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na kousky. V hrnci rozehřejeme máslo a nakrájenou zeleninu na něm necháme zlehka zezlátnout. Mezitím oloupeme dva stroužky česneku a brambory. Česnek přidáme ke kořenové zelenině a brambory nakrájíme na kostičky. Dáme do hrnce a zalijeme horkou vodou, do které můžeme přidat kostku bujónu. Případně použijeme vývar, pokud nám zbyl například z přípravy masa. Přihodíme hrst hub a necháme na mírném ohni vařit, dokud nezačne zelenina měknout.

V mezičase si vedle v menším rendlíku připravíme z hladké mouky a másla světlou jíšku na zahuštění a lehce ji naředíme vodou, aby vznikla hladká, hustá, kašovitá hmota bez hrudek. Když už zelenina měkne, začneme postupně přimíchávat jíšku, abychom polévku zahustili. Necháme ještě povařit, dokud nebudou zelenina i houby měkké. Na závěr přidáme lžičku sušené majoránky a podle chuti dosolíme.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *