Italský chléb focaccia – pochoutka na letní podvečery

Znáte tu pohodičku, kdy je teplý letní podvečer, nalijete si sklenku vína a toužíte k tomu zakousnout něco lehkého a výtečného? Za mě a moje holčičky je ideální řešení rozmarýnová focaccia. A dcerkám vůbec nevadí, že ony ji mají bez té sklenky vína.

Výhodou je, že tento recept je neskutečně jednoduchý a pomineme-li hodinku nutnou na vykynutí těsta, tak i velmi rychlý.

Stačí mít po ruce následující ingredience:

1 kg hladké mouky

8 dl vody

2 pytlíky sušeného droždí

hrubozrnnou mořskou sůl

čerstvý nebo sušený rozmarýn

olivový olej (já používám zásadně Terra Creta, který je dle mého názoru na základě mnohaletého testování spousty druhů ten absolutně nejlepší)

Rozmarýn si nasekáme na drobnější kousky. V míse smícháme mouku, vlažnou vodu, rozmarýn a droždí. Pěkně propracujeme. Potom necháme tak hodinku odpočívat. Těsto rozdělím na dvě půlky, z každé vytvořím silnější placku, kterou roztáhnu po plechu vyloženém pečicím papírem. Potom prsty na povrchu vymačkám důlky. Hotové placky pokropím olivovým olejem a lehce posypu hrubozrnnou mořskou solí.

Potom s připravenými plackami hurá na deset až patnáct minut do trouby, kterou jsme si předehřáli na 240 °C. Focaccia je hotová, když je na povrchu pěkně zlatavá.

Následně stačí nechat trochu vychladnout, ale my ji milujeme ještě teplou.

Facebook
Twitter
Pinterest

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *