Domácí paštika z kuřecích jater

Dnešním jedlým dárkem se zavděčíte především pánům, ale dámy rozhodně také neopovrhnou. Když jsem v létě psala o tom, jak suším bylinky, přesně jsem už věděla, jaké najdou využití. Tato paštika totiž voní po šalvěji a tymiánu, které se dokonale mísí s jemným podtónem koňaku.

K přípravě potřebujeme

500 g kuřecích jater

100 g plátků slaniny

1 jablko

1 stroužek česneku

2 malé cibulky nebo 3 šalotky

90 g másla

1 velkého panáku koňaku (ale kvalitní whisky také nic nezkazíte)

sůl

sušenou šalvěj a tymián

Kuřecí játra nejprve očistím a naložím přes noc v lednici do mléka. Slaninu nakrájím nadrobno, stejně jako cibule a stroužek česneku. Jablko oloupu a pokrájím na kostičky. Do misky nadrolím najemno pár lístků sušené šalvěje. Je hodně aromatická, takže 3-4 listy postačí. Z tymiánu odrhnu lístečky.

V pánvi rozehřeju třetinu připraveného másla, tj. asi 30 gramů a osmažím na něm dozlatova slaninu. Přidám cibulku a česnek a počkám, dokud též nezezlátnou. Nyní je načase přidat játra, jablko a bylinky. Játra opékám tak, aby uvnitř zůstala narůžovělá.

Hotovou směs přendám do mixéru a do pánve, ve které mi zbyde obvykle pár kousků cibulky, česneku a slaniny přiliju koňak. Nechám chvíli probublávat za občasného míchání, aby se produkt nepřipaloval, a následně přileju do mixéru. Vše důkladně promixuji, aby vznikla krásně hladká hmota.

Tu následně přendám do misky, dle potřeby dosolím (záleží na použité slanině) a přimíchám ručně zbylých 60 gramů másla. Paštikou naplním skleničky a podle jejich množství si rozehřeji na pánvičce trochu másla. Jím následně povrch paštiky přeliju, aby déle vydržela.

V ledničce mi poté vydrží bez problému týden až deset dní. Při plnění je potřeba dát pozor, aby vám v paštice nezůstávaly bublinky vzduchu, takže je lepší ji lžičkou trochu upěchovat, případně skleničky zezdola poklepat několikrát rukou, aby se bublinky uvolnily.

Z tohoto množství surovin obvykle naplním tři menší skleničky, takže máte dárek pro tatínka, pro dědečka a ještě vám sklenička zbyde pro domácí spotřebu. Nejlépe paštika chutná na čerstvém kvalitním chlebu, nebo opečeném plátku toastu.

Facebook
Twitter
Pinterest

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *