Tiramisu po česku

Nevím, jak lépe tenhle recept nazvat. Ale myslím, že každý rodilý Ital by mne utloukl atryčokem či kusem pizzy (zase zobecňuji, já vím 🙂 ), kdyby viděl, co vyrábím pod názvem tiramisu. Zkusme se tedy nad to pojmenování trochu povznést. Ať už tomuto dezertu budeme říkat jakkoli, chutná rozhodně moc dobře a je velice rychlý a snadný na realizaci.

tiramisu na závěr posypeme holandským kakaem

Na tiramisu si připravíme:

  • žervé, nebo pomazánkové máslo bez příchuti (hele, pažitku, nebo česnek v tom fakt nechcete)
  • smetanu na šlehání
  • moučkový cukr
  • holandské kakao
  • cukrářské piškoty
  • rum tuzemský (aniž bych komukoli chtěla dělat reklamu, tak stejně jako u českých buchet nedoporučuji experimentovat a sáhnout po tom osvědčeném božkovském)
  • silnou kávu

Záměrně nepíšu množství surovin, protože to se samozřejmě liší od velikosti nádoby, do které budete tiramisu vrstvit. Já jsem tentokrát použila menší kulatou misku s průměrem 18 cm, takže mi bohatě stačila dvě žervé, jeden kelímek smetany na šlehání a půl balíčku piškotů. Co se týká moučkového cukru, tak u něj záleží množství opravdu na tom, jak moc sladké to máte rádi. Já konkrétně tento dezert preferuji méně sladký, takže mi stačila cca. jedna polévková lžice.

Teď ještě k té kávě. Vystačí vám relativně malý šálek. Pokud máte doma kávovar, určitě ho neváhejte použít. Nám ostatním poslouží za tímto účelem i obyčejná instantní káva, ale je potřeba udělat ji opravdu silnou. Piškoty do ní pak můžete buď namáčet, nebo je neprve vyskládat a pak je po lžičkách kávou i rumem polévat.

první vrstva tiramisu, piškoty polité kávou a tuzemským rumem

Jo, tak tady si dovolím takovou vsuvku. Asi si říkáte, že jsem už totálně marná, když píšu o cukrářských piškotech a na fotce jsou najednou vyskládané obyčejné dětské. Upřímně, tak zlé to se mnou ještě není. Do obdélníkové misky standardně – pokud je seženu – používám ty cukrářské. Ale tentokrát mi do kulaté misky lépe prostorově pasovaly obyčejné dětské. Na chuti to nic nezkazí, nebojte. Pro ty, co si nejsou jistí, v čem je vlastně rozdíl:

Cukrářské versus dětské piškoty

  • cukrářské jsou podlouhlé, obvykle nadýchanější a vyšší
  • dětské jsou obyčejná kulatá klasika

Z žervé nebo pomazánkového másla, smetany na šlehání a moučkového cukru si ručním mixerem ušleháme krém. Nemusí být úplně tuhý, protože dezert budeme dávat ještě do ledničky, kde nám trochu ztuhne.

Naklademe vrstvu piškotů, zakápneme kávou a rumem a na ně přidáme vrstvu vyšlehaného krému.

na piškoty vrstvíme krém z žervé a šlehačky

Pokračujeme další vrstvou pokapaných piškotů a krému. Finální vrstvu tvoří krém, který posypeme holandským kakaem. Ideálně prosím vás přes sítko. Já jsem dnes tvořila v trochu provizorních podmínkách, takže sítko nebylo a mám tam trochu hrudky.

Vše dáme ztuhnout do ledničky cca. na hodinku až dvě. Při servírování se vám může stát, že se to celé trochu posune. Proto pokud potřebujete vyloženě estetickou variantu, doporučuji vrstvit jednotlivé porce rovnou do skleniček, ozdobit zapíchnutým cukrářským piškotem a následně vyjíst lžičkou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *