Dneska jsem měla náladu na houby. Tedy, nechápejte mne špatně, náladu jsem měla skvělou. Akorát jsem měla chuť z těch hub něco uvařit. Jasnou volbou proto byla krémová houbová omáčka s čerstvými těstovinami.
Jak jste již měli příležitost zjistit, miluji jídla s krémovou konzistencí. Tudíž jsou mými favoritkami i krémové polévky, jako například tato dýňová, nebo jeden z posledních objevů, polévka z pečených rajčat. Ovšem k dnešnímu obědu by mne jen polévka neuspokojila, takže bylo třeba pustit se do něčeho jiného. Výhodou této omáčky je, že ji uvaříte během chvilky a přitom je vynikající.
Takže, co si na naši houbovou omáčku připravit?
1 balení mražených hub
1 kelímek smetany na šlehání
2 stroužky česneku
1 – 2 polévkové lžíce másla
sůl
sýr dle chuti
sušenou petržel
Ti šťastnější z vás, kteří mají houby namražené ještě od podzimu, mají ideální příležitost sáhnout po těchto zásobách. My ostatní se musíme smířit s houbami koupenými. Já osobně mám nejraději směs hub od Nowaca, ale určitě se dá narazit i na jiné. V hrnci rozpustíme máslo a houby na něm začneme smažit. Pustí poměrně dost tekutiny, kterou necháme odvařit, dokud nezíská krémovou konzistenci. V tu chvíli přidáme nadrobno nasekaný česnek a necháme ho lehce rozvonět.
Přilijeme smetanu na šlehání, chvíli povaříme a přidáme nastrouhaný sýr. Zpočátku raději méně, abychom doladili hustotu výsledné omáčky. Já nejraději používám Granu Padano nebo Gran Moravii. Ty jsou ale chuťově samy o sobě dost výrazné a já dnes toužila hlavně po té houbové chuti. Proto jsem tentokrát sáhla po cheddaru. Nyní přichází na řadu můj kámoš, tyčový mixer, jímž směs rozmixujeme dohladka.
Pokud by se zdála být omáčka příliš řídká, můžete přidat ještě trochu sýra. Další ingrediencí je sušená petrželová nať. Dávám obvykle 1-2 čajové lžičky. Omáčku dle potřeby dosolíme a ještě jednou zlehka promixujeme. Hotovo. Tadááá, takhle je to jednoduché 🙂 .
U mne dnes zvítězily čerstvé ravioly, ale tahle houbová omáčka se skvěle hodí i k masu či k rýži. Kdo miluje bylinky stejně jako já, může na ozdobu použít ještě pár lístků bazalky. Tak co, vyzkoušíte?