Dýňovou polévku prostě miluji. Spojenou ji mám především s podzimem, kdy k večeři krásně prohřeje a její nádherná oranžová barva vám prozáří den. A jelikož se nám srpen chýlí ke konci, je na čase podělit se o recept. Protože tahle dýňová polévka s kořenovou zeleninou rozhodně stojí za ochutnání.
Vyzkoušela jsem hodně variant, ale mou nejoblíbenější se stala tato verze s kořenovou zeleninou.
Na recept si připravíme
1 ks dýně hokkaido
4 ks menší, nebo 2 ks větší mrkve
2 ks menší, nebo 1 ks větší kořenové petržele
1 kostka hovězího bujonu nebo 1 l hovězího vývaru
1 smetana ke šlehání
Postup je velice jednoduchý. Nakrájíme na kousky dýni hokkaido, kterou není potřeba loupat. Kdo nechce vyhazovat jadérka, může si je usušit a příště jimi polévku třeba na ozdobu posypat. Dále si nakrájíme na kostičky mrkev a petržel. Dáme vařit do konvice cca. 1 litr vody.
V hrnci rozpustíme trochu másla a přidáme petržel s mrkví. Zlehka orestujeme a přidáme dýni. Následně rozdrobíme kostku bujonu a zalijeme vroucí vodou, kterou jsme si předtím připravili v konvici.
Necháme vařit do změknutí (mrkvi a petrželi to trvá déle, než dýni) a poté rozmixujeme ponorným mixérem vhodným pro horké pokrmy. Následně vmícháme smetanu ke šlehání a případně dochutíme.
Se starší dcerkou polévku konzumujeme nejraději s kuličkami do polévky, které seženete v každém obchodě. Dýňová polévka ale chutná skvěle bez jakéhokoli doplňování.
Jestli patříte mezi milovníky dýně na všechny způsoby jako já, pak vás zajisté uspokojí také pečená máslová dýně s masovými kuličkami.