Chia pudink

Opravdu ráda si vychutnávám dlouhé, klidné snídaně. Třeba o víkendu, kdy si dopřejeme čerstvé vafle, voňavé lívance, nebo domácí české buchty. Bohužel, frmol všedních dní takovýto luxus málokdy dovolí. A pak mě zachraňuje rychlovka, kterou je chia pudink.

Chia pudink s jahodovou dření

Krom toho, že si ho připravíte během pěti minut předchozí den večer, takže ráno jen vyndáte hotovou snídani z ledničky, je tahle dobrota plná prospěšných látek.

Čím jsou semínka, která obsahuje chia pudink, tak prospěšná?

Hledala jsem v chytrých tabulkách, až jsem dohledala, že chia semínka údajně obsahují:

  • 15 x více hořčíku než brokolice
  • 8 x více Omega 3 než losos
  • 5 x více vápníku než mléko
  • 3 x více antioxidantů než borůvky
  • 3 x více železa než špenát
  • více proteinu než vločky
  • jsou přirozeným zdrojem vitamínů a minerálů
  • jsou bezlepkové

No, nezní vám to přímo skvěle? Jestli ano, tak vám bude znít báječně i to, jak snadná je příprava.

Jak chia pudink připravíme?

Potřebujeme jen:

  • chia semínka (zkoušela jsem nejprve nějaká z Albertu, ale mými favority jsou tyhle z iPlody)
  • med
  • mléko (používám obyčejné, ale rostlinným rozhodně nemůžete nic zkazit)
  • + kdo chce čokoládovou verzi, přichystá si ještě kakao holandského typu

Používám zavařovačky o objemu 300 ml, ve kterých připravím dvě poctivé porce. Někdy si beru pudink s sebou do práce a mám tak dopolední i odpolední svačinu.

Základní verzi připravíme z 5 zarovnaných polévkových lžic chia semínek, 1-2 čajových lžiček medu (záleží, jak má kdo rád sladké a zda bude následně přidávat ještě ovoce) a zbytek objemu tvoří již jen mléko. Pro milovníky čokoládové chuti jsou součástí ještě 3 polévkové lžice holandského kakaa. Pak počítejte s tím, že budete mít pudink buď trochu hustší, nebo že máte použít trochu méně semínek.

suroviny na chia pudink - základní verze a verze s holandským kakaem

Vše důkladně promícháme a zaměříme se na odlepení všech semínek ode dna. Následně dáme do lednice a zhruba za hodinu zamícháme směs ještě jednou. Pak už jenom ponecháme vše svému osudu a ráno máme snídani hotovou.

Chia pudink před zhoustnutím, kakaová a obyčejná verze

Já si do pudinku ráda přidávám různé ovoce. Základní verzi jsem zkoušela s jahodovou dření a úplně nejvíc mi chutná s dušenou nektarinkou s lehce zkaramelizovaným skořicovým cukrem. Do kakaové verze se mi zase osvědčily maliny a posledně i sušené švěstky. Tuhle variantu jsem vám chtěla také nafotit…No, znáte někdo takové ty celé černé pohlednice s nápisem typu: “Lhota v noci”? Ano, přesně tak to vypadalo. Takže se budete muset spokojit s fotkou bez švestek a vyzkoušet to naživo sami.

čokoládový chia pudink

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *