Na jahody v čokoládě mám krásné vzpomínky z dětství. Když jsme měli s bratrem narozeniny, nebo hezké vysvědčení, brával nás taťka za odměnu do Ambiente na skvělou večeři. Někdy se k nám připojila i naše milovaná babička, což dávalo celému večeru ještě větší přidanou hodnotu. A naším nejoblíbenějším dezertem bylo ovocné fondue – což obnášelo ovoce nakrájené na kousky, které jsme si máčeli v čokoládě.
Jelikož mi toto jídlo připomíná nádherné chvíle, začala jsem ho připravovat i svým dětem a nezapomněla jsem jim k tomu vyprávět také příběh o tom, kde a proč jsem si tuto dobrotu zamilovala. No, a vy už povídání znáte taky, takže je čas na recept.
Na jahody v čokoládě potřebujeme:
čerstvé jahody, nejlépe ze zahrádky
200 g bílé čokolády (nebo vaší oblíbené)
2-3 čajové lžičky kokosového oleje (který se dá nahradit trochou slunečnicového)
Čokoládu rozlámeme na menší kousky, přidáme olej a postupně rozehříváme v mikrovlnné troubě. Je lepší zvolit nižší stupeň a nezapomínat čokoládu průběžně promíchávat. Osobně se mi nejvíce osvědčila FinCarré z Lidlu, která vždycky dopadne skvěle. Jednou jsem zkusila čokoládu poměrně známé české značky a výsledek byl takový, že plasticky páchnoucí připečená hmota letěla do koše a já letěla pro svou osvědčenou čokoládu. Přitom postup jsem měla stejný, jako vždy. Čokoládu FinCarré ostatně používám i na cake pops, nebo ve variantě na vaření do čokoládových brownies.
Jahůdky si omyjeme, větší nakrájíme klidně na čtvrtiny, u menších stačí přepůlit. Z osobní zkušenosti doporučuji rozdělit čokoládu i jahody do misek podle počtu strávníků. V opačném případě se může stát, že se na pochoutku vrhnou lačná mláďata a maminka tak akorát ostrouhá…
Pak už stačí napichovat jahody na vidličku, máčet je v čokoládě a vychutnat si pohodičku. Samozřejmě to funguje i s jinými druhy ovoce, jako například s banánem, hroznovým vínem, nebo ananasem. Fantazii a mlsným jazýčkům se meze nekladou. Hlavně, když si to užijete. Protože není nad to, občas se trochu rozmazlovat.