Cuketové brownies – zelenina ve své nejsladší podobě

V sezóně, kdy se urodí spousta cuket a už nevíte, co s nimi, se hodí každý recept. Po všech těch grilovaných, pečených a vařených variantách je čas na úpravu nasladko.

Na brownies budeme potřebovat

2 šálky oloupané nastrouhané cukety (odpovídá zhruba jedné větší, či dvěma až třem menším)

¾ šálku kakaového prášku

2 šálky polohrubé mouky

1 a ½ čajové lžičky jedlé sody

½ šálku slunečnicového oleje

voda dle potřeby

1 čajová lžička soli

1 a ½ šálku cukru krupice

2 čajové lžičky vanilkového aroma nebo extraktu (může a nemusí být)

Na polevu si připravíme

¼ šálku mléka

¼ šálku rozpuštěného másla

2 šálky cukru moučky

3 lžíce kakaového prášku (já dávám vrchovaté, mám ráda hodně kakaa)

špetku soli

čajovou lžičku vanilkového aroma nebo extraktu (může a nemusí být)

A jak na to? Oloupu cukety, velkou podélně rozkrojím a zbavím jadérek, malé mohu nechat tak, jak jsou. Nastrouhám najemno. Troubu předehřeji na 180°C.

V jedné míse smíchám suché suroviny, tj. polohrubou mouku, sůl, jedlou sodu a kakaový prášek, ve druhé pak olej, vanilkové aroma a cukr krupici. Důkladně promíchám. Do mísy s olejem přidám nastrouhanou cuketu a vzniklou směs přidám k suchým ingrediencím.

Řádně promíchám, dokud se vše nespojí v těsto. Nechám odstát, aby se mohly suroviny spojit. Já měla tentokrát opravdu malé cuketky, takže jsem musela přidat ještě asi půl hrnku vody. Pokud máte hodně vlhkou cuketu, voda nebude potřeba. Těsto má mít hutnou, ale stále mírně tekutou konzistenci.

Směs naliju na menší plech vyložený pečicím papírem a nechám péct. Kontroluji špejlí, která by neměla být suchá, těsto by se stále mělo trochu lepit. Dobu pečení odhaduji na 15 – 20 minut dle vrstvy těsta.

Mezitím si připravíme polevu, která dává těmto brownies tu správnou přidanou hodnotu. Stačí rozpustit máslo, přidat mléko, špetku soli a poté postupně přidávat moučkový cukr a kakao, které opatrně promíchávám metličkou, aby vznikla krásně hladká poleva. Kdo chce, může přidat trochu vanilkového extraktu, nebo aromatu. Mně už stačil v těstě, a proto jsem ho do polevy nepřidávala.

Až poleva trochu ztuhne (pevná nebude nikdy), můžete podávat. Připravte se, že je to dezert, k jehož konzumaci bude určitě potřeba vidlička.

Facebook
Twitter
Pinterest

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *